Gréckokatolíci si pripomenuli 60. výročie vysviacky biskupa - mučeníka V. Hopka

13.05.2007 Prešov

Prešov 13. mája (TASR) - Približne 1000 gréckokatolíckych veriacich prišlo dnes v Prešove na eparchiálnu odpustovú slávnosť, ktorou si pripomenuli 60. výročie vysviacky blahoslaveného biskupa - mučeníka Vasiľa Hopka (1904-1976).
Archijerejskú svätú liturgiu slúžil prešovský gréckokatolícky eparcha Ján Babjak v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, kde Hopka 11. mája 1947 konsekrovali. Jeho príkladný život, obetu, vernosť Bohu a kresťanským hodnotám vyzdvihol v homílii apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki. "Nie je možné vybudovať nový poriadok vo svete bez obnoveného človeka. Naša zbraň proti zlu je modlitba a evanjeliový štýl života, teda láska, " zdôraznil nuncius.
Zo slávnosti zaslali pozdravný list pápežovi Benediktovi XVI.
Biskupa - mučeníka Vasiľa Hopka spolu so sestrou Zdenkou Schelingovou blahorečil v Bratislave - Petržalke počas svojej poslednej návštevy na Slovensku 14. septembra 2003 pápež Ján Pavol II.
Hopko bol koncom 40. rokov minulého storočia pomocným biskupom ďalšieho prešovského biskupa - mučeníka Pavla Petra Gojdiča. Bývalý režim ho pre jeho postoje a vernosť gréckokatolíckej cirkvi v roku 1950 zatkol a odsúdil na 15 rokov straty slobody. Pobyty v rôznych väzeniach, vrátane Leopoldova, mu podlomili zdravie a zomrel 23. júla 1976 v Prešove.
Prítomní na odpustovej slávnosti boli aj Hopkovi rodáci a príbuzní z Hrabského v okrese Bardejov, emeritní gréckokatolícki biskupi - Ján Hirka z Prešova a Ivan Ljavinec a Eugen Kočiš z Prahy, bývalý slovenský prezident Michal Kováč a ďalší hostia.
 

Vyberte región